Juhlakausi lähestyy. – Tiesitkö tämän henkilökunnan lahjojen verotuksesta?
Monissa yrityksissä suunnitellaan jo ilahduttavia yllätyksiä henkilökunnalle. Lahjoja on aina mukava antaa ja saada, mutta olethan tietoinen niihin liittyvistä verotuskäytännöistä? Ei hätää, autamme sinua välttämään yleiset sudenkuopat ja pahimmat mokat. Olemme koonneet muutaman tärkeän asian, jotka kannattaa muistaa lahjalistaa laatiessa.
1. Kenelle verovapaan lahjan voi antaa?
Työntekijälle annettava lahja on yrityksen verovapaa henkilökuntaetu, joka koskee pääperiaatteessa kaikkia työnantajaan työsuhteessa olevia sekä yritykseen johtoon ja hallintoon kuuluvia henkilöitä. Henkilökunnan perheenjäsenet ja puolisot, esimerkiksi perheyrityksissä, eivät kuuluu verovapaan henkilökuntaetuuden piiriin. Heille annettavat lahjat ovat yrityksen henkilökuntaan kuuluvan verotettavaa tuloa.
Myös toiminimiyrittäjä voi antaa vähennyskelpoisia lahjoja työntekijöilleen. Liikkeen- tai ammatinharjoittaja ei kuitenkaan itse ole työntekijäsuhteessa, joten etuus ei koske häntä. Yhteisiin henkilökuntajuhliin hän voi kuitenkin osallistua verovapaasti.
2. Millainen on sopiva lahja?
Lahja voi olla esimerkiksi merkkipäivälahja, virkistystoimintaan liittyvä tapahtuma tai joululahja. Merkkipäivälahjat ovat omat lukunsa, mutta muut lahjat ovat arvoltaan vähäiseksi katsottavia lahjoja. Yleinen ohjenuora on, että ne ovat työnantajan koko henkilökunnalle valitsemia lahjoja, tavanomaisia ja kohtuullisia. Valinnanvaraa riittää varmasti. Näin loppuvuodesta suosittuja ovat joululahjat, joulumuistamiset ja erilaiset tapahtumat, kuten pikkujoulut ja tilinpäätösjuhlat. Tiesitkö, että virtuaalista virkistystoimintaakin voi järjestää verovapaasti?
3. Paljonko lahja saa maksaa?
Lahjoja ideoidessa kannattaa muistaa myös lahjojen maksimiarvo. Verovapaita lahjoja (muita vähäisiä lahjoja) saa antaa vuodessa korkeintaan 100 eurolla. Eli lahjojen yhteenlaskettu arvo yhdelle työntekijälle on vuodessa maksimissaan 100 euroa. Tämän lisäksi työnantaja voi kustantaa matkalaskua vastaan matkakustannukset tapahtumapaikalle ja sieltä kotiin, jos tapahtuma on muualla kuin työntekijän työpaikalla. Ja vielä yksi muistettava asia: yksilöimätön lahjakortti on aina palkanlaskennan piiriin kuuluvaa ansiotuloa.
Kun muistat nämä asiat, niin hyvin menee. Tarkemmat henkilökuntaetujen ohjeistukset löydät Verohallinnon verkkosivuilta osoitteessa Henkilökuntaedut verotuksessa.
Jos jonkin asia mietityttää, ota meihin yhteys. Eqvitian asiantuntijat ovat apunasi.