Julkaisemme kaksiosaisen artikkelisarjan, jossa käymme läpi meiltä useimmin kysyttyjä kysymyksiä. Lue taloushallinnon UKK täältä
Työmme sisältää paljon ohjeistusta ja neuvontaa, jotta voimme taata paitsi asiakkaamme lakien- ja ohjeistuksienmukaisen, myös mahdollisimman kannattavan toiminnan. Kokosimme postaussarjan ensimmäiseen osaan meiltä useimmin kysyttyjä kysymyksiä palkanlaskentaan ja vuosilomiin liittyen sekä vastauksia niihin.
Voinko nostaa veroprosenttia ilmoittamalla siitä omalle palkanlaskijalleni?
– Kyllä, veroprosenttia voit korottaa ilmoituksella. Tuloraja ei kuitenkaan tällöin muutu. Mikäli on tarve nostaa myös tulorajaa, tulee siinä tapauksessa toimittaa muutosverokortti.
Mitä tulee huomioida palkanlaskennassa, kun palkataan uusi palkansaaja?
– Minimivaatimuksena palkanlaskentaan tulee toimittaa palkansaajan työsopimus, josta käy ilmi työtehtävä sekä palkkaperusteet. Lisäksi tulee toimittaa palkansaajan verokortti sekä tilinumero.
– Jos kyseessä on yrityksesi ensimmäinen työntekijä, tulee tietyin edellytyksin palkansaajan työeläke- ja tapaturmavakuutusten olla hankittuna ja ilmoitettuna palkanlaskentaan ennen ensimmäisen palkan maksatusta.
– Pohdintavaiheessa kannattaa huomioida, että työntekijän kulut ovat yritykselle muutakin kuin palkka: esimerkiksi juuri vakuutukset ja työnantajan osuus sivukuluista kuuluvat yrityksen maksettaviksi.
Onko työntekijä oikeutettu lounasetuun poissaolojen (kuten vuosiloman tai sairauspoissaolon) aikana?
– Esimerkiksi latauksen lounaskortille voi tehdä vain todellisille kotimaan työssäolopäiville – ei poissaolon ajalle. Edunsaajalla on kuitenkin vastuu sen käytöstä.
Olen toiminimiyrittäjä ja haluan nostaa itselleni palkkaa. Miten se onnistuu?
– Toiminimiyrittäjänä et voi maksaa itsellesi virallisesti palkkaa. Voit kuitenkin tehdä yksityisottoja yrityksen pankkitililtä. Nämä huomioidaan lopullisessa verotuksessa.
– Myöskään veroa yksityisotoista ei nostovaiheessa huomioida. Ennakkoveroja voi halutessaan maksaa pitkin vuotta ennakkoverohakemuksen tekemällä, jolloin verot koko vuoden tuloksesta lopullisessa verotuksessa eivät tule maksettavaksi kerralla.
Voiko palkan saada maksuun vielä tälle päivälle?
– Periaatteessa palkanmaksu onnistuu samankin päivän aikana, mutta ohjelma- ja pankkikohtaiset aikataulut useimmiten vaativat joitakin tunteja aineiston eteenpäin siirtämiseen. Pikamaksuna palkanmaksatus onnistuu ripeästikin, mutta se on maksullista ja huolellista palkanlaskentaa varten muutaman päivän varoaika etenkin suuremman joukon palkkoja laskettaessa on tarpeellinen. Lisäksi palkanlaskijasi saattaa veloittaa extraa kiireellisistä maksatuksista sopimuksenne mukaisesti.
Paljonko työntekijälle kertyy vuosilomaa?
– Vuosiloma määräytyy mahdollisen työehtosopimuksen ja vuosilomalain mukaan.
– Lomanmääräytymisvuodeksi lasketaan 1.4. – 31.3. välinen aika. Maaliskuun lopussa voimassa oleva tilanne määrittelee sen, minkä verran lomaa kyseiseltä lomavuodelta on kertynyt.
– Tavallisimmin vuosilomaa kertyy kaksi (2) päivää kuukaudessa, kun työsuhde on kestänyt alle vuoden lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä. Kun työsuhde on kestänyt yli vuoden, lomaa kertyy kaksi ja puoli (2,5) päivää kuukaudessa. Tällöin kokonaiselta lomavuodelta lomaa kertyy 12 x 2,5 pv = 30 pv, joista tavallisimmin kesälomaan käytetään 24 päivää (= 4 viikkoa) ja talvilomaan 6 päivää (= 1 viikko).
– Esimerkiksi: Jos työsuhde on alkanut 1.9. ja lomanmääräytymisvuosi päättyy 31.3., on työntekijälle ehtinyt kertyä lomaa tulevana kesänä pidettäväksi syys-maaliskuulta (7 kk) yhteensä 7 x 2 pv = 14 pv. Käytännössä työntekijä voisi pitää esimerkiksi kaksi viikkoa ja kaksi päivää lomaa, sillä lomaa kuluu kuuden arkipäivän verran viikossa poikkeuksia lukuun ottamatta.
– Muun muassa työskentelyn laatu (koko-/osa-aikainen), lomautukset ja opinto- tai vanhempainvapaat saattavat vaikuttaa lomien kertymiseen. Myös työehtosopimuskohtaisia eroja on.
Kuluttavatko arkipyhät vuosilomaa?
– Sunnuntait, kirkolliset juhlapyhät, pääsiäislauantai, vapunpäivä, juhannus- ja jouluaatto ja itsenäisyyspäivä eivät kuluta vuosilomaa. Näitä ja tiettyjä työehtosopimuskohtaisia poikkeuksia lukuun ottamatta vuosilomaa kuluttavat arkipäivät maanantaista lauantaihin.
Milloin palkka tulee maksaa työsuhteen päättymisen jälkeen?
– Virallisesti loppupalkka tulisi maksaa työsuhteen päättymispäivänä. Tähän voidaan kuitenkin tehdä poikkeus palkkahallinnollisista syistä tai mikäli esimerkiksi työsopimukseen on kirjattuna erikseen ajankohta loppupalkan maksamiselle.
Lopuksi haluamme vielä painottaa, että nämä ovat ns. yleispäteviä vastauksia esitettyihin kysymyksiin.
Kaikki kysymykset tulee kuitenkin käsitellä yksityiskohtaisen tilanteen mukaan tapauskohtaisesti, eikä tätä postausta tule käyttää absoluuttisena ohjenuorana tai totuutena. Mikäli jokin näistä (tai jokin aivan muu) kysymys mietityttää sinua, suosittelemme olemaan yhteydessä ja tarkentamaan asioita omalta palkanlaskijaltanne.