Eväät vuoden 2018 kirjanpitoon

Uusi vuosi tarkoittaa useimmalle myös tilinpäätöskauden käynnistymistä. Usean yrityksen tilikausi päättyy taas joulukuun lopussa (31.12.2017), aiheuttaen kiireitä niin yrityksissä kuin tilitoimistoissakin. Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä tilikauden sujuvaan päättämiseen, nostoja vuoden 2018 merkittävistä uudistuksista kirjanpidossa, sekä eväät onnistuneen startin takaamiseksi alkaneen vuoden kirjanpidossa!

 

Ota nämä asiat huomioon alkuvuoden kirjanpidossa:

 
 • Ennakoiden täydennysmaksut ovat muuttuneet

  Tammikuussa on hyvä ottaa huomioon myös se, että veroennakoiden täydennysmaksut ovat muuttuneet. Ennakoiden täydennysmaksujen koroton maksuaika oli ennen 4 kuukautta, mutta nykyisin niitä voi maksaa enää yhden kuukauden ilman korkoa. Tämän vuoksi kiirehdimme tänä vuonna asiakkaitamme niiden pois maksamisessa.  Osakeyhtiön verotuksessa ryhdytään perimään verovajeelle korkoa tilikauden päättymistä seuraavan toisen kuukauden alusta lähtien.  Jos tilikausi on siis päättynyt joulukuun lopussa, korko lähtee juoksemaan helmikuun alusta. Ennakoiden riittävyyteen kannattaa siis kiinnittää entistä enemmän huomiota jo tilikauden aikana.

 • Tilinpäätöskauden aiheuttamat ruuhkat

  Tilinpäätöstä varten tarvitaan lukujen oikeellisuuden vahvistamiseksi erilaisia todistuksia ja vahvistuksia. Esimerkiksi jos autoja tai tulostimia on hankittu leasingillä, tarvitaan todistus tulevien vuosien leasingvastuista, kuten minkä verran sopimuksen mukaisia vuokria on maksamatta. Lisäksi pankista tarvitaan  saldovahvistukset pankkitileistä ja lainoista  sekä todistukset vastuista ja lainojen vakuutena olevista kiinnityksistä.

 • Tietojen toimittaminen kirjanpitäjälle hyvissä ajoin

  Jotta tilinpäätös ja siten tilikausi saadaan ripeästi pakettiin, kannattaa tarvittava materiaali toimittaa kirjanpitäjälle hyvissä ajoin, mahdollisimman aikaisin. Teemme listauksen yrittäjälle tarvitsemistaan tiedoista, joten yrittäjän ei tarvitse itse miettiä, mitä kaikkea hänen tulisi toimittaa.

 

Mitä kirjanpidossa tulisi ottaa vuonna 2018 huomioon?

 
 • Muutokset maahantuonnin arvonlisäverotukseen

  Maahantuonnin arvonlisäverotus on siirtynyt tullilta verohallinnolle, joka aiheuttaa muutoksia arvonlisänveron laskemiseen. Maahantuonnin arvonlisäverotuksen ollessa tullilla, arvonlisävero laskettiin valmiiksi. Nyt sen siirryttyä verohallinnolle arvonlisäverotuksen laskemisesta vastaa usein tilitoimisto.

 • EU:n tietosuoja-asetus

  Vaikka tietosuoja-asetus vaikuttaa pääasiallisesti markkinoinnin ja asiakastiedon käsittelyn ja hallinnan puolella, tulee sen vaikutukset ottaa huomioon myös kirjanpidon puolella. Palkanlaskennassa käsitellään arkaluontoisia tietoja, joiden tietoturva tulee taata asetuksen mukaisesti. Tämän vuoksi laadimme ohjeet yhdessä yrityksen kanssa tuleville tietojen käsittelylle.

 
 

Hyvä startti vuoden 2018 kirjanpitoon

 
 • Keskustele tilitoimistosi kanssa kuluneesta vuodesta

  Hyvä alku vuoden 2018 kirjanpidolle on aktiivinen ja kiinnostunut asenne yrityksen kirjanpitoa kohtaan! Yrityksen kannattaakin keskustella tilitoimiston kanssa kuluneesta vuodesta, kuten millaisia kysymyksiä kirjanpidosta on noussut sekä millaisia toiveita yrityksellä on tilitoimistolle tulevalle vuodelle. Yrittäjän on hyvä muistaa, että: ”Tilitoimisto on olemassa yrittäjää varten – sen vuoksi tilitoimisto haluaa kuulla yrittäjän kysymyksiä ja pyrkii vastaamaan niihin aina mahdollisuuksien mukaan.”

 
 • Pidä kiinni aikatauluista

  Aikatauluissa kiinni pitäminen on erittäin tärkeää ja toivottavaa. Lisäksi aikatauluissa pysyminen pohjustaa hyvän alun tulevaan vuoteen!

 
 • Hyödynnä tilinpäätös tulevan vuoden suunnittelussa

  Meni edellisenä vuonna hyvin tai huonosti, kuluneen vuoden kirjanpito tarjoaa aina hyvät pohjat tulevan vuoden suunnittelulle. Huonosti menneenä vuonna on tärkeää keskittyä siihen, missä mentiin pieleen ja kuinka samat sudenkuopat saadaan kierrettyä tulevana vuonna. Onnistuneena vuonna tilinpäätös sen sijaan tarjoaa tietoa siitä, missä ollaan menestytty ja mitä kannattaa pitää mukana yrityksen toiminnassa myös jatkossa.

 

Mietityttääkö kirjanpidossa jokin ja haluat varmistaa hyvän alun vuodelle 2018?  Ota meihin yhteyttä!  Autamme sinua mielellämme kaikkiin aiheeseen liittyvissä asioissa.

Jaa artikkeli somessa:

Jaa Linkedinissä
Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä